Sınav Kuralları
  • Sınav sistemine giriş için gerekli bağlantı, kullanıcı adı ve şifre, İTÜ e-posta adresi bulunan öğrencilerimiz için İTÜ e-posta adreslerine gönderilecektir. Bu bilgiler İTÜ öğrencisi haricindekilerin ve yeni lisans kaydı yaptıran öğrencilerin ise sınav kaydı sırasında verdikleri e-posta adresine gönderilir. (Sınav öncesi e-posta adreslerinize erişiminizin olduğundan emin olunuz. Giriş için gerekli bağlantı, kullanıcı adı ve şifre gönderildiğinde bu site üzerinden duyuru yapılacaktır.)

• Saat 11:00'de başlayacak sınav için, sınav günü sınav sistemine en erken 10:50'de, en geç 11:10'da giriş yapılabilir. (Bilgisayar saat diliminin Türkiye olması gerekmektedir.) Giriş yapıldıktan sonra 5 dakika içerisinde gerekli izinlerin verilmesi ve sistem kontrollerinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Sınav süresi 120 dakikadır ve süre ilk sorunun açılmasıyla başlayacaktır.
  • Öğrencilerden sınav başında kameraya kimliklerini (İTÜ öğrenci kimliği veya nüfus cüzdanı/pasaport/ehliyet) göstermeleri istenecektir.
  • Sınav yazılımının arayüzü İngilizce'dir.

• Sınavda geçilen sorulara geri dönmek mümkün değildir. Reading bölümünde her soruyla beraber ilgili Reading metni görüntülenecektir.

• Sınav sırasında aşağıdaki eylemleri gerçekleştirmek sınavın otomatik olarak sonlanmasına neden olacaktır:
    • Bilerek oturum sayfasını kapatmak veya yenilemek
    • Kamera, mikrofon veya ekran paylaşımını bilerek sonlandırmak

Sınavı bu şekilde sonlandırılanlar sistem tarafından tespit edilecek olup bu öğrenciler 18 Eylül 2020 tarihli telafi sınavına giremeyeceklerdir.

• Elektrik veya internet kesintisi gibi teknik nedenlerden dolayı bağlantısı kopan öğrenci, en geç 10 dakika içinde sisteme yeniden giriş yapabilirse sınavına kaldığı yerden devam edebilecektir. Daha uzun süren kesintilerde sınava devam edilemeyecek olup bu öğrenciler telafi sınavına alınacaktır.

• Sınav sırasında kayıt altına alınan veriler bilgi işlem yöntemleriyle ve gerektiği durumlarda üniversitenin yetkili komisyonunca incelenecektir. Bu incelemelerde; kopya çekme, kopya verme, aldatma, yanıltma gibi öğrencilik duruşuna uymayan davranışlar tespit edilirse, ilgili eylemde bulunan öğrencilerin sınavları geçersiz sayılacaktır ve haklarında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ne göre işlem yapılacaktır.

• Sınav iptaline neden olabilecek eylemlerden bazıları aşağıda sıralanmıştır:
    • Öğrencinin kamera açısını terk etmesi veya görüşe engel olması
    • Dış kaynaklardan (başka bir kişi, cep telefonu, elektronik cihaz, kitap, vb.) yardım alınması
    • Soruların veya yanıtların paylaşılması
    • Soru veya yanıtların sesli okunması
    • Mikrofon ve/veya kamera kaydının bilerek engellenmesi

• Öğrencilerimiz Listening bölümü için kulaklık ya da hoparlör kullanabilirler. Kulaklık kullanmayı tercih etmeleri halinde, yalnızca Listening sırasında kulaklıklarını kulaklarında takılı bulundurabilirler. Listening bölümü haricinde kulaklıklar kulakta olmamalıdır. (Öğrencilerimizin harici hoparlör veya kulaklık kullanmayı tercih etmeleri halinde, kullanacakları bu harici hoparlör veya kulaklığı sınav sistemine giriş yapmadan önce bilgisayarlarına takmaları ve sınav süresince bilgisayarda takılı tutmaları gerekmektedir. Sınav sırasında bilgisayara kulaklık veya harici hoparlör takma veya çıkarma işlemi yapılması durumunda sınav sistemi, sınavı otomatik olarak sonlandıracak ve öğrencinin sınavı geçersiz sayılacaktır. Dahili hoparlör kullanan öğrenciler için böyle bir durum söz konusu değildir. Sınavda kablosuz kulaklık/hoparlör kullanılmamalıdır.)

• Listening sırasında not alabilmeniz için yanınızda müsvedde kağıdı ve kalem bulundurmanız gerekmektedir. Dinleme metninde geçecek önemli başlıklar dinlemeyi yaptığınız ekranda yer alacaktır.
  • Listening bölümü haricinde müsvedde kağıdı kullanımı yasaktır. Writing bölümünde cevabınızı doğrudan ekrandaki ilgili alana yazmanız gerekmektedir.

• Sınav tek oturum halinde gerçekleştirileceğinden toplamda 100 üzerinden 60 ve üzeri alan lisans öğrencileri başarılı sayılırlar.
  • Sınava giren öğrenciler sınav kurallarını kabul etmiş sayılırlar.

Sınavda kullanılacak yazılımla ilgili bilgilere buradan erişilebilir. Sınavda kullanılacak bilgisayarın ortam kontrollerinin sınava girmeden önce bu bağlantı üzerinden test edilmesi önemle tavsiye edilir.

Sınav İçeriği

Online sınavda uygulanacak olan içerik ve süre dağılımları tabloda gösterildiği gibidir.

İTÜ YDY Yeterlilik Sınavı Soru Dağılımları Soru Sayısı Soru Puanı Toplam Puan
Language Comprehension 10 1.5 15
Reading Comprehension 15 3 45
Listening 5 4 20
Writing 1* 20 20
Toplam 100
Toplam Süre (dakika) 120
* Writing bölümünde öğrencilerimizden Essay olarak Introduction ve Body 1 paragraflarını yazmaları istenecektir. Öğrencilerimizden toplamda 125-150 kelime yazmaları istenecektir.

Daha önce çıkmış İngilizce Yeterlilik Sınavı soruları için tıklayın.