SEÇMELİ DİLLER-SIKÇA SORULAN SORULAR

1.     Dönem sonunda/ Erasmus için dil belgesi/ sertifika alabilir miyim?

Yabancı Diller Yüksekokulu olarak sertifika vermeye yetkimiz bulunmamaktadır. Alınan dersler transkripte yer alacaktır. Erasmus için bu yeterlidir.

2.     Erasmus’a gitmek için gerekli olan kuru İTÜ de bitirmemiş bir öğrenciyim. Sizlerin yapacağı bir Düzey Belirleme Sınavı karşılığında Erasmus’a gitmek için belge alabilir miyim?

Seçmeli Diller Bölümü’nde bu şekilde bir uygulama mevcut değildir.

3.     Dili hiç bilmiyorum. Hangi seviyeden başlamalıyım?

Eğer dili bilmiyorsanız başlangıç yapabileceğiniz tek kur 101 olacaktır.

4.     Seviyeme uygun olan dersi seçemiyorum (kontenjan dolmuş ya da programıma uymuyor vb.), onun yerine daha üst bir kuru seçebilir miyim?

Bir düzeyi tamamlamadan ileri bir düzeye katılmanız engellenmese de (örneğin 101 dersini almadan 102'ye katılmak vb.) her düzeye katılmanız ve başlangıçtan ileri düzeye kadar olan yolu izlemeniz önemle tavsiye edilir. Farklı nedenlerle (yabancı bir üniversiteye başvuru, Erasmus vb.) en kısa sürede 202 veya 301 sınavına girmeniz gerekiyorsa, doğrudan sınıfa kayıt olmak yerine yetişmeniz için neyin gerekli olduğunu konuşmak için daima öğretim görevlisi ile iletişime geçmeniz gerekir.

5.     Dil sertifikam yok, herhangi bir eğitime katılmadım. Sadece telefon ya da bilgisayar uygulamaları ve benzeri yollar ile kendi kendime öğrenim gerçekleştirdim. Hangi düzeyden başlamalıyım?

Dil öğrenimi sosyal bir süreç olup dersimizde pek çok farklı yeteneğinizin geliştirilmesine yönelik uygulamalar AB Dil Öğrenimi Standartları çerçevesinde yapılmaktadır. Öz eğitim ile kazanılan edinimlerde pek çok kez belirli dil yeteneklerinin (okuma, konuşma, yazma, dinleme) bir ya da birden fazlasının eksik kaldığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda, ders esnasında yapılan ortak çalışmalarda sınıf düzeyinde olmayan öğrencilerin hem ortak çalışmayı verimsizleştirdiği hem de dil öğrenimi konusunda özgüven kaybı yaşadığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle, daha önce resmi bir kurumda dil eğitimi almayan öğrencilerin 101 kurundan başlaması gerekmektedir.

6.     Daha önceki öğrenim hayatımda (Orta Okul, Lise) bu dili öğrendim, özel ders alarak öğrendim ya da daha önce bu dilin konuşulduğu bir ülkede orta ya da uzun süreli olarak ikamet ederek dili öğrendim. Hangi kura başvurmalıyım?

Bu durumda olan dersi veren öğretim görevlisi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

7.     İTÜ dahilinde daha önce belirli bir seviyede kuru tamamladım ancak takip eden kur yerine daha yüksek bir kura kayıt olmak istiyorum, mümkün mü?

Kur atlamak sadece öğretim görevlisi tarafından gerçekleştirilecek tespit sınavında kayıt olmak istediğiniz dilin gerekliliklerini yerine getirmeniz durumunda mümkün olacaktır.

8.     Kontenjanlar dolmuş, kayıt yaptıramıyorum. Derse misafir öğrenci olarak katılabilir miyim?

Olabildiğince çok öğrencinin 2. yabancı dil öğrenimine ulaşması için kur kontenjanları mümkün olan en yüksek düzeyde tutulmaktadır ancak dil öğrenimi etkileşim ile gerçekleşen çok taraflı bir eğitim süreci olduğu için belirli bir öğrenci sayısının üzerine çıktığı zaman verimsizleşmektir. Bu nedenle, eşitlik ve adalet ilkesi gereği sistem üzerinden kayıt olan öğrencilerin dışında misafir öğrenci kabul edilmemektedir. 

9.     Yüksek lisans/doktora öğrencisiyim. Dersinizi alabilir miyim?

Danışmanınızın onayı ile derse Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı üzerinden kayıt yaptırabilirsiniz. Ya da dersin öğretim görevlisi ile iletişime geçip misafir olarak derse gelebilirsiniz. (Kontenjanlar dahilinde)

10.  Erasmus için nelere ihtiyacım var?

Bu bilgiler için Erasmus Ofisine basvurunuz.

11.  Erasmus başvurusunda bulunmak istiyorum, hangi kursu seçmem gerekiyor?

En az A2 düzeyini bitirmeniz, yani en az 202‘i başarıyla tamamlamanız gerekmektedir.

12.  Almanya/Fransa/İtalya/İspanya’daki üniversiteler derslerimizi kabul ediyor mu?

Pek çok üniversite derslerimizi kabul etmektedir. Başvurmadan önce bu bilgiyi karşı kurumla iletişime geçip doğrulamanız gerekmektedir.

13.  Derslerde kullanılan kaynak kitapları ve dersin şartları neleredir?

İlgili bilgiye Yabancı Diller Yüksekokulu web sitesi Seçmeli Diller Bölümü bağlantısından ulaşabilirsiniz.

14.  Yoklama zorunlu mu?

Derslerimizde %70 devam zorunluluğu vardır.

15.  Hazırlık öğrencisiyim, seçmeli dil derslerini takip edebilir miyim?

Hazırlık sınıfı öğrencileri derslerimizi alamamaktadır.

16.  Derslere nasıl kayıt olabilirim?

Derslerimize ders seçim haftasında sistem üzerinden kayıt olabilirsiniz.

17.  Seçmeli yabancı dil dersleri toplam kaç kurdan oluşuyor?

Derslerimiz toplam 6 kurdan (101-102, 201-202, 301-302), Almanca 7 kurdan (401) oluşmaktadır.

18.  Kur sistemindeki derslerin Avrupa Dil Kriterlerine göre düzey karşılıkları nelerdir?

101 - 102 = A1

201 - 202 = A2

301 - 302 = B1

401: B1+

19. 102 kuruna hangi öğrenciler başvurabilir?

101 kurunu bitiren ya da resmi bir öğrenim kurumundan kuru eşdeğer bir eğitimi (A1.1) bitirdiğini yazılı olarak belgelendiren öğrenciler ilgili kura başvuruda bulunabilir. Bu kur en az 40 saat süre ile dil öğrenimi almış öğrenciler için uygundur. 

201 kuruna hangi öğrenciler başvurabilir?

102 kurunu bitiren ya da resmi bir öğrenim kurumundan 102 kuru eşdeğer bir eğitimi (A1.2) bitirdiğini yazılı olarak belgelendiren öğrenciler ilgili kura başvuruda bulunabilir. Bu kur en az 80 saat süre ile dil öğrenimi almış öğrenciler için uygundur. 

202 kuruna hangi öğrenciler başvurabilir?

201 kurunu bitiren ya da resmi bir öğrenim kurumundan 201 kuru eşdeğer bir eğitimi (A2.1) bitirdiğini yazılı olarak belgelendiren öğrenciler ilgili kura başvuruda bulunabilir. Bu kur en az 120 saat süre ile dil öğrenimi almış öğrenciler için uygundur. 

301 kuruna hangi öğrenciler başvurabilir?

202 kurunu bitiren ya da resmi bir öğrenim kurumundan 202 kuru eşdeğer bir eğitimi (A2.2) bitirdiğini yazılı olarak belgelendiren öğrenciler ilgili kura başvuruda bulunabilir. Bu kur en az 160 saat süre ile dil öğrenimi almış öğrenciler için uygundur. 

302 kuruna hangi öğrenciler başvurabilir?

301 kurunu bitiren ya da resmi bir öğrenim kurumundan 301 kuru eşdeğer bir eğitimi (B1.1) bitirdiğini yazılı olarak belgelendiren öğrenciler ilgili kura başvuruda bulunabilir. Bu kur en az 200 saat süre ile dil öğrenimi almış öğrenciler için uygundur.

20.  Derslere katılmak için ön şart var mıdır?

Hayır, derslerimize kaydolmak için ön şart yoktur.

21.  Geçme koşulları nelerdir?

Devam zorunluluğunu yerine getirmek ve tüm değerlendirmelerin ortalamasının %50 olmasıdır.

22.   4 saatlik ders iki derse bölünebilir mi?

Dersler tüm öğrenciler için ortak tek bir gün ve saatte verilmektedir.

23.  Dersten çekilme haftasından sonra kayıt olursam Ninova'ya nasıl eklenebilirim?

Ders ekleme-bırakma haftasında kursa kaydolursanız, eğitmen listeyi kontrol edecek ve sizi ekleyecektir. Her dönem sahip olduğumuz öğrenci sayısı nedeniyle bu gerçekleşmezse, söz konusu sınıfın öğretim görevlisiyle iletişime geçebilir ve ondan sizi kaydettirmesini isteyebilirsiniz. Ona tam adınızı, soyadınızı ve öğrenci numaranızı göndermeyi unutmayın.

24.  Yoklama nasıl alınır?

Devam, her dersin başında ve sonunda alınır. Bu, öğrencilerin tüm dersi takip etmesine yardımcı olur. Çevrimiçi eğitim sırasında, teknik sorunlar nedeniyle bir miktar esnekliğe izin verilir. Her durumda, herhangi bir nedenle bir derse katılamıyorsanız, dersin öğretim görevlisi ile e-posta yoluyla her zaman iletişim kurabilirsiniz. Sınıfın yalnızca bir bölümüne katılırsanız, sadece 2 saatlik katılım sayılacaktır.

 

Çince öğrenmeyle ilgili sık sorulan sorular

1)    Mandarin Çincesi öğrenmek zor mu?

Çince belki de dünyadaki en zor dil olarak biliniyor. Çince karakterleri yazmak özellikle zordur. Ancak Çince konuşmak için Çince karakterleri okuyup yazmayı bilmek gerekli değildir. Dahası, Çin dilbilgisinde zamanlar, vakalar veya cinsiyet ayrımı olmadığından dilbilgisinin anlaşılması da gerçekten çok kolaydır.

2)    Ne tür Çince öğretilecek?

Mandarin, Wu, Yue, Xiang, Min, Hakka ve Gan bölgelere göre konuşulan lehçelerdir ve topluca Çince olarak adlandırılmıştır. Mandarin, Tayvan, Çin ve Singapur'un resmi dili olduğu için Mandarin Çincesi öğretilecektir.

3)    Geleneksel veya basitleştirilmiş Çince karakterler öğretilecek mi?

Her iki karakter grubu da öğretilecektir.

4)    Kaç tane Çince karakter öğretilecek?

Her seviyede yaklaşık 120-150 Çince karakter öğretilecektir.

5)    Pinyin nedir?

Pinyin, Çince telaffuzlarını öğrenmek için kullanılan faydalı bir araçtır. Çince sesleri Roma alfabesi ile temsil etmenin etkili bir yoludur; bu nedenle, Pinyin birkaç saat içinde tamamen öğrenilebilir.