BU BİLGİLENDİRMEDE YER ALAN KAYIT VE BAŞVURU ADIMLARI ŞU ANDA HAZIRLIK SINIFINDA DERS ALAN ÖĞRENCİLERİMİZİ İLGİLENDİRMEMEKTEDİR. Şu anda hazırlık derslerine devam eden öğrencilerimizden dönem içi başarı durumları sonucunda sınava girmeye hak kazananlar için ilerleyen bir tarihte ayrı bir duyuru yapılacaktır. Bu öğrencilerimizin izlemesi gereken adımlar daha sonra yapılacak duyurularda bildirilecektir.


Üniversitemizce alınan karar gereği Haziran 2023 İngilizce Yeterlilik Sınavı 5 Haziran 2023 09:00'da çevrim içi olarak tek oturum halinde gerçekleştirilecektir. Buna istinaden kayıt süreci 
elma.itu.edu.tr üzerinde hesap oluşturma ve www.sis.itu.edu.tr üzerinden başvuru yapma şeklinde iki farklı aşamadan oluşmaktadır. Sınava girebilmek için her iki aşamanın da doğru bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Lütfen aşağıda yer alan bilgilendirme metninin tamamını dikkatli bir şekilde okuyunuz.


Adayların www.sis.itu.edu.tr üzerinden sınav başvurusu yapmadan önce veya yaptıktan sonra Elma çevrim içi sınav platformunda hesap açmaları gerekmektedir. Söz konusu platformda hesap oluşturma aşamasında sizden bir e-posta adresi girmeniz istenecektir. Elma platformuna girmeniz gereken e-posta adresi SİS üzerinde yapacağınız başvuru türüne göre değişmektedir:

1.  “İTÜ Lisans Beklemeli Öğrenci”, “İTÜ Yüksek Lisans Beklemeli Öğrenci”, “DİĞER 1 (HAZIRLIK OLMAYAN YA DA LİSANS BEKLEMELİ OLMAYAN İTÜ ÖĞRENCİLERİ)” türlerinde başvuru yapıyorsanız, sınavda otomatik olarak mevcut İTÜ e-posta adresiniz kullanılacağı için Elma platformunda mevcut İTÜ e-posta adresiniz ile hesap açmanız gerekmektedir.

2.  “Yüksek Lisans Başvurusu Yapmış Olan Aday” olarak sınava girecek olmanız halinde, daha önce yüksek lisans başvurusu yaparken verdiğiniz e-posta adresiniz yeterlilik sınavında da otomatik olarak kullanılacağı için bu e-posta adresiniz ile Elma platformunda hesap açmanız gerekmektedir.

3. “DİĞER 2 (İTÜ DIŞI ÖĞRENCİLER)” türünde sınav başvurusu yapacak olmanız halinde sınav başvurusu sırasında SİS'e girdiğiniz e-posta adresinizi Elma platformuna da girmeniz gerekmektedir. 


* Elma hesabı ve SİS üzerindeki e-posta adresleri farklı olan adaylar sınava katılamayacaklardır.


Elma hesabı oluştururken takip edilmesi gereken adımlar için tıklayınız.


Elma hesabına ek olarak http://www.sis.itu.edu.tr/onkayitlar/english_exam/ üzerinden sınav başvurusu yapmanız ve başvuru türüne göre ücretinizi zamanında yatırmanız gerekmektedir. Ayrıntılı bilgileri http://www.sis.itu.edu.tr/onkayitlar/english_exam/ sınav başvurusu sayfasında bulabilirsiniz.


Yeterlilik Sınavı Sistem Gereksinimleri

  • Sınava bilgisayar üzerinden güncel sürümlü Chrome tarayıcısı ile girilmesi gerekmektedir.
  • Tarayıcı üzerinde pop-up’lara izin verilmesi gerekmektedir. Talimatlar için tıklayınız.
  • Sınav aynı anda yalnızca tek pencerede açık olmalıdır. Herhangi bir problem durumunda (sayfanın eksik yüklenmesi, internet kopması, elektrik kesilmesi vb.) mevcut pencereyi kapatıp tekrar giriş yapıp sınava kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
  • Listening bölümü için kulaklık veya hoparlör gerekmektedir.
 


Yeterlilik Sınavı Kuralları

  • Sınav, belirtilen günde saat 09:00’da erişime açılacak olup, saat 11:30’da kapanacaktır.
  • Sınava geç giriş yapılması, adaylara kullanabilecekleri sınav süresinde kayıp olarak yansıyacaktır.
  • Sınav sorularının cevaplanması tamamlanmadan sınav süresinin bitmesi durumunda mevcut cevaplarınız otomatik olarak kaydedilecektir.
  • Sınav yazılımının arayüzü İngilizce'dir.
  • Sınavda geçilen sorulara geri dönmek mümkün değildir. Reading bölümünde her soruyla beraber ilgili Reading metni görüntülenecektir.
  • Listening sırasında not alabilmeniz için yanınızda müsvedde kağıdı ve kalem bulundurmanız gerekmektedir. Dinleme metninde geçecek önemli başlıklar dinlemeyi yaptığınız ekranda yer alacaktır.
  • Elektrik veya internet kesintisi gibi teknik nedenlerden dolayı bağlantısı kopan adaylar sisteme yeniden giriş yapabilirse sınavına kaldığı yerden devam edebilecektir.
  • Sınav sırasında teknik problemler nedeniyle sınavı tamamlayamayan veya sınava giremeyen öğrenciler için 8 Haziran 2023 Saat 09:00'da yine çevrim içi olarak tek oturum halinde telafi sınavı yapılacaktır.
  • Sınav sırasında kayıt altına alınan veriler gerektiği durumlarda üniversitenin yetkili komisyonunca incelenecektir. Bu incelemelerde; kopya çekme, kopya verme, aldatma, yanıltma gibi öğrencilik duruşuna uymayan davranışlar tespit edilirse, ilgili eylemde bulunan öğrencilerin sınavları geçersiz sayılacaktır ve haklarında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ne göre işlem yapılacaktır.
  • Sınav tek oturum halinde gerçekleştirileceğinden toplamda 100 üzerinden 60 ve üzeri alan lisans öğrencileri başarılı sayılırlar. 
  • Sınava giren öğrenciler sınav kurallarını kabul etmiş sayılırlar.

  

Sınav İçeriği

Online sınavda uygulanacak olan içerik ve soru dağılımları tabloda gösterildiği gibidir.

Bölüm Soru Sayısı Soru Puanı Toplam Puan
Listening 7 3 21
Reading 15 3 45
Cloze Test 8 0.5 4
Restatement 5 2 10
Writing (Independent) 1 20 20

 

Yeterlilik Sınavında ve öncesinde karşılaştığınız sorunlarla ilgili yardım bileti oluşturarak destek alabilirsiniz. Söz konusu işlem için http://yardim.itu.edu.tr/ adresinden Yabancı Diller Yüksekokulu > İngilizce Yeterlilik Sınavı > Sınavla İlgili Sorular kategorisi üzerinden bilet oluşturabilirsiniz.

LÜTFEN SINAV SÜRECİNDE YAPILACAK DUYURULARI DEVAMLI OLARAK BU WEB SİTESİ ÜZERİNDEN TAKİP EDİNİZ.

Yabancı Diller Yüksekokulu